AZSapateu
Uniunea de conferinte
ianuarie 5, 2016
AZSapateu
Convingerile AZS
ianuarie 5, 2016
Show all

Bisrica Adventista Mondiala

AZSapateu

Scurt Istoric al Bisericii Adventiste De Ziua a Saptea Mondial

 

Biserica Adventista de Ziua a Saptea s-a nascut din marea redesteptare religioasa de la nceputul secolului XIX cu privire la revenirea Domnului Isus Hristos, miscare care a cuprins milioane de credinciosi, cercetatori si personalitati marcante din diferite biserici crestine.

Dupa anul 1860, an n care Biserica Adventista de Ziua a Saptea si-a stabilit un nume denominational, a aparut preocuparea pentru misiunea mondiala. Biserica a fost organizata oficial la data de 21 mai 1863, cnd avea aproximativ 125 de biserici si 3.500 de membri.

n anul 1864, Michael Belina Czechowski, un fost preot catolic, s-a decis sa aduca mesajul adventist n Europa, iar n 1874 Biserica a fost pregatita sa trimita primul misionar oficial, J.N. Andrews, care a plecat din Statele Unite n Elvetia. De atunci, misiunea n alte tari si mai ales pentru populatiile necrestine este un element care defineste Biserica Adventista.

Astazi adventistii sunt prezenti n 203 din cele 228 de tari recunoscute de catre Organizatia Natiunilor Unite. In ciuda diferentelor etnice, culturale, sociale sau de rasa, ei ramn uniti n jurul Evagheliei vesnice, mesajul crestin al salvarii prin credinta n Isus Hristos.

Un element definitoriu al adventistilor de ziua a saptea este preocuparea lor pentru libertatea religioasa, organizatorica si teologica. Ei se implica n realizarea si consolidarea pacii si armoniei sociale, si sunt initiatori ai dialogului inter-religios si inter-confesional. De-a lungul timpului, au militat pentru eliminarea crezurilor formale din biserica, pentru separarea bisericii de stat, pentru dreptul de a citi personal Biblia, ca si pentru abolirea sclaviei.

Tensiunea dintre viitor si prezent, dintre asteptarea revenirii glorioase a Mntuitorului si responsabilitatea de a fi sare si lumina pentru semeni, da o putere unica modului n care adventistii lucreaza n localitatile lor, focalizndu-si energiile asupra educatiei, edita(rii de carti, serviciilor de sanatate, asistentei sociale, interventiilor n cazuri de cataclisme si asupra altor activitati care le permit sa marturiseasca despre credinta lor n timp ce lucreaza pentru mbunatatirea calitatii vietii.

Aceasta preocupare este vizibila n miile de scoli si institutii de nvatamnt superior construite si administrate de adventisti n toata lumea, n fabricile de alimente sanatoase pe care le detin, precum si n ampla lucrare medicala care foloseste cunostinte si tehnologie moderna.

Daca se ntmpla sa treceti ntr-o smbata pe lnga o biserica si sa auziti cntari de lauda, cel mai probabil acolo se nchina niste adventisti de ziua a saptea. Adventistii de ziua a saptea pazesc smbata ca zi de odihna si de nchinare, de vineri seara de la apusul soarelui pna smbata la apusul soarelui, conform Scripturii.

Ei folosesc aceasta zi pentru devotiune, partasie si crestere n Hristos. Obisnuiesc sa se ntlneasca la biserica pentru nchinare publica n fiecare vineri seara, la nceputul Sabatului, smbata dimineata si dupa-amiaza. Ei obisnuiesc sa se ntlneasca si n timpul saptamnii pentru partasie si studii biblice.

n cadrul Scolii de Sabat, smbata dimineata, mpartiti n grupe mici de studiu, dezbat timp de o ora anumite subiecte pe care le-au studiat acasa, n timpul saptamnii. Copiii participa la Scoala de Sabat pe grupe de vrsta, avnd manuale adecvate. Daca veti participa la acest program, veti descoperi un timp de calitate, pe care va va face placere sa-l petreceti cu noi si cu Dumnezeu.

Partea centrala a nchinarii consta ntr-un serviciu divin care cuprinde o predica practica, bazata pe Biblie, cu scopul de a-L descoperi ct mai clar pe Dumnezeu si voia Sa pentru viata noastra. n plus, la serviciul divin de smbata dimineata se nalta rugaciuni personale si publice, si se ofera ocazia pentru a darui lui Dumnezeu zecimea si darurile de multumire.

Participantii au ocazia sa mpartaseasca nevoile personale, care pot deveni motive de rugaciune publica.

nchinarea individuala si n familie sunt la fel de importante ca si nchinarea publica. De aceea, de obicei dimineata, ei citesc din Sfintele Scripturi dorind sa nteleaga ce asteapta Dumnezeu de la ei si se roaga pentru ziua n curs, iar seara consacra timp pentru studiul Bibliei si rugaciuni de multumire.

Pentru adventisti, nchinarea este un mod de viata. Conduita lor deosebita se datoreaza pastrarii legaturii cu Dumnezeu prin studiu, meditatie si rugaciune. Dar aceste preocupari spirituale reprezinta numai o parte a nchinarii, esenta acesteia fiind un mod de viata care consta n ascultarea de voia Sa, din iubire si cu ajutorul Duhului Sfnt.